Asbest herkennen incl. bodem
De asbest herkennen cursus is geschikt voor iedereen die tijdens zijn werk in aanraking kan komen met asbest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sloopaannemers, medewerkers van recyclingbedrijven en asbest inventariseerders. Je krijgt kennis over de verschillende soorten asbest en je leert de toepassingen herkennen. Voor deze cursus worden foto’s uit praktijksituaties en asbestmonsters gebruikt. Verder wordt er ingegaan op de gezondheidsrisico’s van asbest en de beheersmaatregelen. Na het volgen van de cursus kun je de risico’s van asbest goed inschatten, asbest herkennen in diverse materialen en verantwoord handelen als je asbest denkt te herkennen. De cursus wordt afgesloten met een eindtoets. Wanneer deze met goed resultaat wordt afgerond ontvang je een certificaat. Dit is tevens je bewijs van deelname.
Lees meer
Hoe ziet asbest er uit?
Asbest is een verzamelnaam voor meerdere in de natuur voorkomende mineralen (silicaten). Asbest bestaat uit kleine, naaldvormige vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Het heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs van kleur. De meest toegepaste soort asbest zijn chrysotiel en amosiet.Toepassing van Asbest
Sinds 1 juli 1993 mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken. En ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. In de Europese Unie (EU) geldt een asbestverbod sinds 2005. Tot 1994 is asbest veel gebruikt in verschillende producten. Denk hierbij aan gevelbekleding, vloerzeilen, vensterbanken en golfplaten.Asbest werd toegepast vanwege de volgende eigenschappen:
- Bestand tegen zuren en logen
- Bestand tegen hoge temperaturen
- Sterk en flexibel
- Slijtvast
- Thermisch- elektrisch- en geluidsisolerend
- Goedkoop
- Gemakkelijk te winnen en eenvoudig te verwerken
Gevaren van asbest
Asbestvezels kunnen worden ingeademd en vastlopen in de kleine luchtwegen en longblaasjes. De vezels blijven in de longen achter. De asbestvezels zijn dusdanig klein dat deze opgeruimd kunnen worden door macrofagen. Sommige vezels zijn echter net te groot en komen vast te zitten vanwege de naaldachtige structuur. Wanneer de vezels bijvoorbeeld in de ruimte tussen het longvlies en het borstvlies terecht zijn gekomen, blijven ze daar opgesloten zitten. Zo kunnen klachten van chronische ontstekingsreacties tot kwaadaardige woekeringen (neoplasie) ontstaan. De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest.
Interesse om de asbest herkennen cursus te volgen of om medewerkers op te geven? Kijk welke cursussen wij beschikbaar hebben! Toch nog vragen over de inhoud van de cursus of wil je graag verschillende cursussen (gecombineerd) volgen? Bel of mail ons voor de mogelijkheden!