Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA)

Een deskundig inventariseerder asbest (DIA) doet onderzoek naar asbest. De opleiding Deskundig inventariseerder asbest is ter voorbereiding op het examen. Over een periode van 4 dagen passeren alle competenties uit het certificatieschema die het mogelijk maken om een goede inventariseerder te worden.  Na het volgen van de cursus en het behalen van het DIA-certificaat mag de cursist zelfstandig asbestonderzoeken uitvoeren. De opleiding deskundig inventariseerder asbest sluit naadloos aan bij het certificatieschema en dus ook het examen. Het examen wordt separaat afgenomen door een daarvoor erkend examenbureau, hiervoor moet separaat ingeschreven worden.
Lees meer

Opleiding

Een deskundig inventariseerder asbest (DIA) doet onderzoek naar asbest. De opleiding Deskundig inventariseerder asbest is ter voorbereiding op het examen. Over een periode van 4 dagen passeren alle competenties uit het certificatieschema die het mogelijk maken om een goede inventariseerder te worden.  Na het volgen van de cursus en het behalen van het DIA-certificaat mag de cursist zelfstandig asbestonderzoeken uitvoeren. De opleiding deskundig inventariseerder asbest sluit naadloos aan bij het certificatieschema en dus ook het examen. Het examen wordt separaat afgenomen door een daarvoor erkend examenbureau, hiervoor moet separaat ingeschreven worden. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 3 jaar.


Wat is asbest?

Sinds 1 juli 1993 mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken. En ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. In de Europese Unie (EU) geldt een asbestverbod sinds 2005. Tot 1994 is asbest veel gebruikt in verschillende producten, maar vooral in bouwmaterialen.

Asbest werd toegepast vanwege de volgende eigenschappen:

 • Bestand tegen zuren en logen
 • Bestand tegen hoge temperaturen
 • Sterk en flexibel
 • Slijtvast
 • Thermisch- elektrisch- en geluidsisolerend
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk te winnen en eenvoudig te verwerken

Asbestvezels kunnen worden ingeademd en vastlopen in de kleine luchtwegen en longblaasjes. De vezels blijven in de longen achter. De asbestvezels zijn dusdanig klein dat deze opgeruimd kunnen worden door macrofagen. Sommige vezels zijn echter net te groot en komen vast te zitten vanwege de naaldachtige structuur. Wanneer de vezels bijvoorbeeld in de ruimte tussen het longvlies en het borstvlies terecht zijn gekomen, blijven ze daar opgesloten zitten. Zo kunnen klachten van chronische ontstekingsreacties tot kwaadaardige woekeringen (neoplasie) ontstaan. De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren na de blootstelling aan asbest.


Onderwerpen en doel van de opleiding

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wetgeving rondom asbest
 • Inventarisatieproces
 • Opstellen van rapportages
 • Risicobeheersing
 • Toepassingen van asbest
 • Saneringsmogelijkheden

Het doel van de cursus is dat de kandidaat alle competenties uit het functieprofiel eigen heeft gemaakt en een goede voorbereiding heeft gehad op het examen bij het examenbureau.

Interesse om de cursus Deskundig inventariseerder asbest te volgen of om medewerkers op te geven? Kijk welke cursussen wij beschikbaar hebben! Toch nog vragen over de inhoud van de cursus of wil je graag verschillende cursussen (gecombineerd) volgen? Bel of mail ons voor de mogelijkheden!