Interpreteren bodemkwaliteit

Locatie: Regio Schiphol
Datum:
  • 14-05-2025 08:30 - 16:00
Inschrijven
Foto van een veldwerker in blauwe overall die met een bodemonderzoek bezig is.

Interpreteren bodemkwaliteit


Informatie

Cursusduur: 1 Dag
Kosten: € 395,- excl. btw, incl. lunch
Doelgroep:
Leidinggevenden
Projectmanagers
Makelaars
Opdrachtgevers
Aannemers
Voorwaarden:
Certificaat: Certificaat van deelname

Algemeen


Er is sprake van bodemverontreiniging als door menselijk handelen bodemvreemde stoffen en materialen in de bodem terecht zijn gekomen. Om een (mogelijke) verontreiniging in beeld te krijgen, is bodemonderzoek nodig. Tijdens deze ééndaagse cursus leer je hoe een bodemonderzoek is opgebouwd, wat de meest voorkomende schadelijke stoffen (inclusief asbest) zijn en hoe je deze stoffen en hun risico’s beoordeeld.

Doel


Na het volgen van de interactieve cursus interpreteren en beoordelen bodemonderzoek weet je hoe een bodemonderzoek is opgebouwd en hoe je een bodemonderzoek kunt gebruiken om de risico’s van een bodemverontreiniging te beheersen. Deze risico’s kunnen divers van aart zijn zoals:
  • Financieel
  • Project risico’s/ planning
  • Arbeidshygienisch
  • Risico’s bij het gebruik
  • Asbest in bodem

Programma


De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Vooronderzoek
    Vooronderzoek is een belangrijk deel van bodemonderzoek. Door middel van het bestuderen van onder andere bodemkwaliteitskaarten, de site van Bodemloket en informatie van Omgevingsdiensten leer je de belangrijkste gegevens te verzamelen voor een goede opzet van je onderzoek.
  • Bodemonderzoek
    Voor het bepalen van de opzet van een bodemonderzoek gebruik je de NEN (Nederlandse norm). Je maakt kennis met de meest gebruikte NEN’s voor het uitvoeren van bodemonderzoek: NEN5740 (landbodem), NEN5720 (waterbodem), NEN5707 (asbest in bodem) en NEN5897 (asbest in puin).
  • Bodemverontreinigingen
    Aan de hand van voorbeelden leer je de oorzaken van de meest voorkomende bodemverontreinigingen. De verontreinigingen die worden behandeld zijn metalen, PAK, PCB, minerale olie, vluchtige aromatische koolwaterstoffen (BTEXN), vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen, organochloorbestrijdingsmiddelen (OCB), PFAS en asbest. 
  • Asbest
    Het (her)gebruik van asbest is sinds 1993 verboden, maar in het verleden is asbest door zijn gunstige eigenschappen veel toegepast. Wat deze eigenschappen zijn, waar asbest allemaal in is toegepast en wat de risico’s van asbest in bodem zijn, leer je tijdens dit deel van de cursus.

Inschrijven?

Wil je je aanmelden voor de cursus klik dan op inschrijven.

Inschrijven